26 April 2019

RUTIN HARIAN SURI RUMAH & TIPS BANGUN AWAL


Hey peeps, assalamualaikum.
Dah lama sebenarnya teringin nak tulis topik ni lagi-lagi sejak I mula share pasal snippets apa I buat dekat rumah di IG Stories. So ramai yang tanya pasal rutin harian I dekat Instagram especially tips macam mana nak bangun awal. LOL... At first, I ingatkan, kebanyakkan housewife memang akan bangun awal sebab my mum and my mother-in-law pun macam tu. Even my grandmother and my aunts as well. Mungkin sebab style orang dulu-dulu kot, especially yang berasal daripada kampung. For me, bangun pagi was trained dari I kecil lagi but bila masuk Uni, first year I macam culture shock so tengok orang lain sedap tidur I pun sambung tidur. Hehe... But afterwards I changed back my routine cause somehow I felt like I wasn't productive enough, mula-mula nak start balik memang susah. But I managed to do it, and this is how.


15 April 2019

SETAHUN TAK PERIOD SELEPAS BERSALIN


Hey alls, post ni santai je, nak share pengalaman lepas bersalin, sebab rasa setiap orang pengalaman lain-lain. Macam I lepas bersalin normal, complication tak ada, Alhamdulillah. Masa berpantang darah nifas keluar tapi tak banyak sangat. Seminggu pertama banyak tapi bila dah masuk minggu kedua dia dah mula sikit, dan minggu ketiga dah mula kering tapi masih ada lagi keluar tompok-tompok. I ada baca dulu kalau darah nifas tak keluar habis maksudnya rahim kita tak sihat. Haha... tak tahulah, tapi masa I lalui nifas dulu tak ada rasa sakit apa-apa pun, sengugut pun tak ada. Lepas nifas keluar, I lama tak keluar period sampailah setahun, puncanya sebab breastfeed. Tapi dalam setahun tu ada beberapa kali dia macam acah-acah keluar. Haha... Teruskan baca kalau nak tahu.

05 April 2019

ADRYSSA ATELIER X SERINA REDZUAWAN READY TO WEAR PLUS SIZE



Hey peeps,  Ramadan is next month so you'll know we could already smell the scent of our new dress in the morning of Syawal. Haha... I usually like to find mine last minute since I prefer ready-made dresses instead of sending them to a tailor. Ready-made dresses usually follow the latest trends and they are much prettier and affordable. To be honest, I haven't bought a new Raya dress since 2 years ago, because I didn't much feel like dressing up with Maliq still small, I wasn't really comfortable with myself. Anyhow, this year, I kinda feel like me again and feel like dressing up glamorous like I usually do on first of Syawal but the problem is, I gained weight after I got pregnant and now I'm a little chubbier than before. Wuuuuu... That troubles me because it's not easy to find a ready-made baju kurung for a larger size but then I came to know about Adryssa Atelier X Serina Redzuan. Keep reading on to know.