KENAPA JADI EJEN HARTANAH? BUAT SALE PERTAMA HANYA DALAM MASA SEMINGGU! UBAH HIDUP ANDA DAN KELUARGA

08 March 2020 Malaysia


I tergerak hati nak tulis post ni sebab sejak ramai yang nampak perubahan hidup I dekat Instagram. If you follow me on Instagram, you'll know that I sekarang berkecimpung dalam bidang hartanah. Ramai yang tanya kenapa masuk hartanah? Dulu belajar lain, lepas tu masa awal-awal kerja pun bidang lain. Then nak jadi suri-rumah, dah tak tahan jadi suri rumah, bila mula kerja balik terus tukar bidang kerja. Kenapa? Senang sangat ke nak jadi agen hartanah ni? Hehe... Jawapannya, YES! Tapi... Tapi... tak semudah itu. Nanti I cerita more on this dekat bawah, so kalau nak tahu teruskan membaca.

KENAPA JADI EJEN HARTANAH?


WHY?
Soalan pertama yang I selalu dapat daripada orang. Kenapa jadi ejen hartanah?
FLEKSIBILITI adalah sebab utama for me.
FLEKSIBILITI MASA buat I tergerak hati nak menceburi bidang hartanah.
So macam mana nak jadi agen hartanah?

SILA SKIP PART BAWAH NI UNTUK INFO JADI EJEN JE

Bila dah ada anak ni, pengorbanan tu dah jadi lumrah hidup especially for mothers. Ada yang sanggup tinggalkan kerjaya demi anak and that was what I did. Pada mulanya, I memang nekad nak stay-at-home and be a good wife and mother tapi lambat laun, I dapat rasa yang I menipu diri I sendiri. I selalu depressed and rasa unhappy, not because I tak suka duduk rumah, jaga anak and suami, but after a while I realised that was not who I want to be. I mula cuba depressed, sedih, rasa tak happy walaupun I tried so hard to rasa bersyukur yang I dapat luxury stay at home but memang I tak boleh nak happy. 

It's actually because of who I am, I anak sulung daripada 4 adik-beradik. Semua perempuan, so naturally I ada that urge of responsibility that I need to earn and be independent because if anything happens to my parents, the responsibility of my siblings will be under me. Adik I masih bersekolah dan belajar so they still have a long way to go. And at the same time, I have always pictured myself that bila my parents dan tua, they won't have to do anything to support themselves because I want to be the one yang akan dapat support diaorang. They have sacrificed so much nak bagi I hidup yang stabil dan education yang bagus, takkan I nak biarkan diaorang rasa susah sampai hari tua. I rasa bersalah if I won't be able to provide them kesenangan hari tua. I tak maksudkan luxury hidup seperti kebendaan tapi apa yang I maksudkan is a worried-free life. Memanglah hidup akan ada worries, itu memang lumrah hidup, but at least with a stable-financial income, it automatically generates less worry because we know that we are strong enough to survive.

Dunia sekarang memang perlukan duit, so I dah buang jauh-jauh sceptical thinking yang Islam suruh hidup bersederhana. Why? Because even kita ada duit pun, tak semestinya kita tak boleh hidup bersederhana kan? Apa yang I kejar is a stress-free life dari financial problems. Bila kita ada duit, we can do so much, lifestyle is an option, but having money gives you power nak buat apa dengan duit tu, sama ada you guna untuk diri sendiri atau you guna untuk bantu orang lain. In my case, I nak bantu diri sendiri and also the people around me, which are my closest family. I tahu semua orang pasang niat yang sama, that's why I'm the same as everyone else.

My challenge right now is that I nak buat duit but at the same time I tak boleh kerja office, because I duduk jauh and I don't have my own transport. Tempat I tak ada public transportation and kerja dalam bidang I mostly in KL. Nak tak nak I kena juga ada transport sendiri, tapi bila I kira balik my expenses untuk pergi balik kerja, makan minum, tambah dengan babysitter, with at least a minimum income of RM3000 a month I'll still be left with a hard time to actually have savings and money to spend on. I will have a career but I still won't have money. So I duduk bincang with my husband, and my husband said, let's just try work together like we're doing now.

My husband dah masuk bidang property since the last 3 years and he has excelled tremendously. First year, won TOP ROOKIE, 2nd Year promoted to TEAM LEADER, 3rd Year, became PIC of a project. Now he's in his 4th year and created a very strong name for himself in his company. Sebut je nama my husband, semua orang dah kenal. Tapi untuk my husband sampai tahap tu bukan senang, banyak pengorbanan both of us had to do. We started having nothing, and now we live on our own and have commitments which is what we wanted from the start. Both my husband and I always had the urge that we will live on our own without the help of our parents. Alhamdulillah we achieved that.

Now our goal dah berubah, we want to provide 'kesenangan' untuk our family and our extended families. Dulu our goal is nak 'berdikari sendiri' we achieved that, so now we are aiming untuk 'luxury'. Kami nak hidup senang, dan untuk hidup senang, nak harapkan my husband sahaja tak boleh, that's where I need to step in. Mula-mula memang I tak nak kerja dengan my husband sebab I takut nanti boleh effect marrige, I masih sceptical lagi time tu. Tapi somehow, I tergerak hati nak buat.

Masa awal-awal join dulu, I masih passive. I tak gerak sangat sebab my husband cakap buat calling je dari rumah. Dia bagi I list customer untuk I call, I hanya perlu ajak customer datang appointment je. Senang kan? Tapi pada I susah, sebab I tak boleh nak focus. I masih jaga Maliq dekat rumah at that time, and Maliq keeps wanting attention. I rasa stress dan hilang semangat nak buat, so I buat halfway je. Husband I pun diam, sebab we were still figuring out how we could work this out dengan Maliq macam tu. Then bila masuk bulan 12 tahun lepas, I dah mula rasa depressed sangat sebab I tengok balik my 'Year Goals' 2019, satu pun I tak dapat cross. I rasa down gila and rasa I need to change this. So I tekad, start je 2020, I nak focus masuk kerja balik, so my husband at the same time kena sama-sama dengan I figure out how I could totally focus at work.

READ FROM HERE

MACAM MANA JADI EJEN HARTANAH?

Nak jadi ejen hartanah ni senang je sebenarnya tapi nak jadi ejen hartanah yang bergerak buat sales perlukan konsistensi dan determinasi. Dalam kes I, my husband daftarkan I jadi ejen hartanah di bawah dia pada suku akhir tahun 2019 tapi I hanya sekadar ejen yang berdaftar di bawah syarikat tapi tidak bergerak buat sales pun. I ada juga cuba buat phone calling tapi determination I untuk buat sales tak tinggi mana pun masa tu. I give up cepat, lepas tu malas nak buat. Apa yang my husband buat untuk bagi I bergerak, dia daftarkan satu sales dia atas nama I, dan bila duit commision masuk dalam bank account I dia suruh transfer ke bank account dia. (Because it's his sales) Yes! He was being cheeky, but it worked! I dah lama tak nampak bank account I with 5 digit numbers since I stopped working. And that kinda drove my motivation untuk start earning again with my own effort.

First thing I did was run ads dekat social media. Bila I mula dapat leads (contact potential customers) I terus call and I tak buang masa. Hari-hari I follow-up, I mula tingkatkan skill komunikasi I at the same time. I also commited duty dekat sales gallery, sebab I nak feel sebenar jadi ejen hartanah, bukan hanya duduk rumah dan buat call. I nak rasa semua experience jadi ejen hartanah sebab from there I can focus, sebab I akan belajar apa I kena buat and at the same time asah skill. 

BUAT SALE PERTAMA

Alhamdulillah, after a week focus betul-betul I dapat close satu deal. Bila dah close satu deal tu, semangat I semakin membuak-buak, rasa happy dengan puas at the same time. So from there I berusaha lagi banyak untuk cari customer and I dah mula tak takut untuk keluarkan duit untuk buat advertising untuk cari customer sebab it's worth it. Mula-mula I takut nak keluarkan duit sebab takut rugi, tapi kalau focus insyallah boleh. We need to be persistent in this field. Banyak new knowledge and skill I belajar dari jadi ejen hartanah ni.

So anak I macam mana? I terpaksa hantar rumah my mum. Cadangakan nak hantar taska, but my mum tak kasi sebab anak I tak pandai mengadu lagi, and dia tak boleh pun dengan orang lain. So bila I kena kerja I hantar dekat rumah my mum for now. But still, I selalu ingatkan diri yang eventhough my mum sukarela nak jaga anak I, it's not her duty to do that. So I make sure I hanya hantar my son bila I kena kerja je. Masa awal-awal dulu memang weekends je, but now sebab I dah boleh buat sales, I jadi lebih sibuk, so my husband and I terpaksa tukar new plans, but for that experience I cerita in another blogpost.

Back to topic, macam I cakap tadi, I dah pandai buat sales, Alhamdulillah. Dah masuk bulan yang ketiga dan I dah berjaya jual 5 biji unit. I betul-betul focus buat ini and at the same time I still ada masa sikit untuk aktiviti blog I. Dulu masa I kerja full-time I bukan ada masa sangat sebab I kena commute jauh, duit pun tak increase ikut kerajinan, sebab hanya bergantung pada basic salary. Nak berblog pun tak rajin sangat sebab letih. Tapi sekarang I still boleh buat blog, sebab I dah boleh susun jadual I. Kalau ikutkan kerja ni pun letih, tapi bila rasa dalam minggu ni nak cuti 3 hari atau lebih pun boleh, tak perlu nak apply pun.

Honestly I rasa happy sangat-sangat nak dibandingkan dengan dulu. I rasa down sebab I tak ada kerja and bila I apply kerja balik dah jadi susah sebab status I yang dah lama tak berkerja dan ada anak. Masa I fresh grad dulu mesti I akan dapat panggilan interview everytime I apply kerja, but I dah try berapa lama tak dapat-dapat, so I anggap ini petanda for myself to enter property. Apa yang bagus jadi ejen hartanah ni, you tak perlu qualification tinggi untuk masuk this field. What you need is determination dengan semangat willing to learn. Dalam agency yang I masuk sekarang, age within early 20's dah boleh beli kereta mewah. Ikutkan my husband pun dah boleh beli tapi sebab commitement keluarga and hutang belajar pun masih ada, so keinginan kena tahan dulu la. Tapi banyak jugak perubahan hidup kitaorang sejak dia jadijadi ejen hartanah ni. Dapat juga dia tukar kereta, tapi I tak bagi dia beli kereta mewah la. HAHA

Macam I mention dekat atas, my husband ada nama dalam company, I bukan nak bangga tapi just for sharing. Dia start as ejen hartanah biasa, duit memang tak ada masa dia mula-mula start, ikutkan I semi-tanggung dia dulu. From there dia determined nak ubah hidup, dari 0 knowledge in property, sikit-sikit dia climb the ladder. Masa mula-mula I join company, I was taken aback, ramai betul cari my husband for reference and guidance. Sebut je nama orang kenal, orang puji, orang cakap my husband banyak tolong dia masa awal-awal dia jadi ejen hartanah dulu. Walaupun orang tu bukan ejen under dia tapi dia tolong juga so boleh bayangkanlah my husband jaga ejen dia sendiri macam mana kan. Dia pernah train ejen muda under dia, yang mula-mula malas, liat nak datang duty, bagi banyak excuse into a top-selling agent.

Honestly, I rasa bertuah sebab my husband ada perangai dan pemikiran tak berkira dengan orang lain. We both believe that rezeki tu memang dah tertulis untuk semua orang, so tak guna nak kedekut ilmu ataupun ada rasa sifat sombong dalam diri. My husband punya aim is nak tolong orang kita, especially Melayu untuk berjaya juga dalam bidang hartanah. Masa mula-mula I rasa macam susah tapi lama-lama I rasa dah senang sebab I hari-hari belajar perkara baru. My husband punya training style, dia tak suka spoon-feeding. Kadang-kadang I macam bengang juga (yela isteri nak minta special attendtion la, hahaha...), I minta info yang simple pada dia tapi dia suruh I cari sendiri jugak, semua dalam dropbox katanya. Tujuan dia buat macam tu sebab dia nak I independent. Even masa I masuk pun, kitaorang tak bagitahu yang I wife dia. Sebab my husband nak I rasa susah macam dia dulu so I boleh belajar bawa diri sendiri but I'm not complaining, I prefer it that way too.

My husband rajin buat training, daripada training dia I learnt a lot actually sebab dia knowledgable and I jadi lagi semangat. Mesti korang rasa sebab I wife dia, I dapat banyak sale sebab dia. TAK! TIDAK LANGSUNG! Sebab dari awal lagi semua kerja I buat. I buat ads, I call leads, I approch client and everything. THAT'S WHY I CAN BE PROUD OF MYSELF. My husband ada tolong sikit-sikit tapi mestilah, dia leader, even ejen dia yang lain pun dia tolong jugak. I masih tak pandai untuk kira loan customer je, so bila part nak explain pada customer mengenati loan application itu memang I minta tolong my husband. That is the last part la. Even ejen-ejen under my husband pun dia buat the same thing especially yang baru. Yang dah pandai buat sale just refer my husband sometimes je, sebab dah boleh bergerak sendiri.

Yang seronok bila dah pandai buat sale sendiri ni, you can adjust your own time and way on how you want to be an agent. You dah boleh bahagi masa untuk kerja as an agent and also another side income if you have, sebab jadual you tak terikat. For newbies, my husband akan bagi masa 3 bulan for intense training from him. If dalam 3 bulan you tak boleh nak achieve dia akan advice you untuk tarik diri, sebab dia tak nak bazir your time. Sebab dalam masa 3 bulan, you kena determined untuk belajar dan master skills dan semua itu perlukan commitment dari you. My husband memang commited, dia buat kelas training every week for his agent, so if you semangat dia lagi semangat. Siapa tak nak sebulan minimum 5k kan? Kalau you rajin boleh capai 20-30k sebulan. Ada je sales yang 10k untuk SEBIJI unit. My husband pernah capai sale hampir 80k sebulan. Sebab company yang we all join offer higher commision rates.

Seronok kan?!
So... macam mana nak jadi ejen hartanah? Jap, I baru cerita sikit je ni.
You nak tahu full details you kena tahu dari my husband, sebab I pun baru jugak. I sales je dah lebih 20k tapi baru je 3 bulan dalam bidang hartanah, so better tanya orang yang dah lama berpengalaman, contact my husband dekat bawah ni.


Tekan je link dekat atas untuk contact terus my husband. Insyallah my husband akan dapat guide you to success sebab dah ramai ejen yang husband I train sampai pandai buat sale sendiri. Dengan syarat, you sendiri ada tekad nak ubah hidup you. Harap I dapat jumpa you dalam team kami nanti. Weekly gathering tu memang sentiasa ada dan ada masa my husband akan bawa group dia keluar dinner sekali-sekala. Ada banyak plans for this year actaully, so hope to see you!


13 comments

  1. Bagus Mira jadi agent hartanah hehhe kakak i buat ni jugak seronok tgk dia..masyukkk sentiasa haha

    ReplyDelete
  2. Wah good for you, congrats tau! Takpe mula2 adalah halangan itu ini but since it’s already get better, tumpang happy dgr. All the best yeaa!

    ReplyDelete
  3. Tahniah. Seronok tgk orang gigih macam ni. Nak gak buat bisnes tapi tak pandai nak minta duit kat orang haha orang minta duit kat kita ada lah huhu

    ReplyDelete
  4. Wah dah jadi agen hartanah.. Terbaikla mira.. Dpt jual tu yg syok tu. .haishh mcm mne nk jadi segigih mira ni.. Hehe.. Tahniah

    ReplyDelete
  5. Tahniah Mira!! Boleh keje sesama dengan suami kan. Macam legasi utk keluarga Mira. Keep it up dan Tahniah again! Sayang Mira!

    ReplyDelete
  6. tahniah sis.. nak jadi agent tanah kat malaysia ni bukan senang2.. hebat sis boleh buat..saya pun tak mampu...hihi

    ReplyDelete
  7. Tahniah. Bukan sennag nak senang kan. Bila jadi agen ni memang masa bekerja kita fleksi.. Masa dengan keluarga pun banyak kan

    ReplyDelete
  8. This is so inspiring Mira... basically, before this, memang dah berminat to become a freelancer as well, cumanya pada waktu itu tak berkesempatan... pstttt, kali ni, nak try berguru dengan uollssss pula ye...

    ReplyDelete
  9. Tahniah, tak kisah sekarang ni tukar bidang ke apa ke, rezeki di mana-mana ;)

    ReplyDelete
  10. Tahniah dan semoga berjaya dalam bidang yg diceburi. Beruntung ada hubby yg membantu dn jd tulang belakang.

    ReplyDelete
  11. Wowww hebat! Bukan senang tau nak jadi agen hartanah, banyak benda perlu di korbankan...moga dipermudahkan semua urusanmu Mira...

    ReplyDelete
  12. satu perubahan yang memberangsangkan. wow, tahniah awakkk.. bila kita masuk alam baru ni memula mesti rasa cuak dan kadang tu down kan. tapi bila dah dpt rentak, ha baru la nampak hasilnya. Masyukkk plak tu...

    ReplyDelete
  13. Ramai kata jadi agen hartanah nie masyukk. Tp kena pandai tackle dan menjual diri pada klien. Kalau berjaya, mmg asyuklahhh

    ReplyDelete

Thanks for leaving your thoughts, message me on Facebook for quick responses.