Cara Add & Buang Favourite Maybank2u

18 December 2020 Malaysia

Cara Tambah Favourite Maybank2u

Bagaimana cara nak add atau buang favourite di Maybank2u? Ini cara bagaimana tambah dan delete favourite mengunakan interface baru Maybank2u. Mudah sahaja dalam beberapa saat je dah boleh set up. Gunakan feature Favourite ni sangat memudahkan untuk pindahkan duit dengan mudah dan cepat tanpa memerlukan masuk TAC no. Ini caranya:



Cara Add Favourite Transfer Maybank2u


1. Login Maybank2u


2. Klik 'Pay & Transfer' (Belah atas page)


3. Klik 'Transfer' 


4. Pilih 'Other Accounts'


5. Scroll Bawah sampai jumpa 'Favourites'


6 . Klik kotak '+ Add New Favourite'


7. Isi Pop-Up Box Details:

Nickname: cth: Ayah, mak, kakak, abang, etc

Bank: Type untuk keluar keyword ataupun scroll ke bawah dalam petak hitam dan pilih bank berkenaan


8. Masukkan Akaun Number

Additional Info: Tak perlu tapi kalau nak alert transfer setaip kali, masukkan email si pemegang account yang akan dapat duit tu. Jadi kalau you transfer RM100 duit belanja ke your mum, nanti your mum boleh terus tahu sebab email akan masuk ke phone. Mudah kan nak buat mak bahagia? Hehe


9. Klik 'Add'


10. Maybank2u akan minta TAC no


11. Masukkan TAC no dan lepas tu settle!


Diingingatkan guna feature favourite ni hanya untuk transaksi ahli keluarga terdekat sahaja. Kerana ada beberapa kes viral orang hack account maybank untuk scam. Tapi pengguna bijak takkan reveal TAC no kepada sesiapa pun. Dan sebab itu ada kes yang scammer marah tak dapat scam duit, jadinya dia buat transaksi pindah duit ke Favourite yang pengguna save untuk menyusahkan diri you.


Kalau transaksi antara ahli keluarga senang nak minta pemegang account transfer balik ke bank kita. Tapi kalau transaksi ke syarikat ataupun kawan-kawan, mungkin ada potensi yang you takkan dapat balik duit you. Sebab itu pakai feature ni hanya untuk ahli keluarga sebab transaksi pindah duit ke Favourite tidak memerlukan TAC no jadi proses untuk transfer duit jadi mudah dan cepat.



You ada add favourite yang tak berkenaan dan nak delete? Bagaimana nak buang Favourite Transfer Maybank2u? Mudah sahaja. Ikuti step di bawah:


Cara Delete Favourite Transfer Maybank2u


Cara Buang Favourite Maybank2u

1. Ulangi step 1-5 di atas


2. Bila jumpa list favourite, klik 3 titik di belah kanan


3. Klik 'Remove'


4. Akan keluar pop-up window, Klik button remove


5. Akan keluar notifikasi warna hijau di bawah skrin kata you dah remove akaun itu. Settle!


Senang je kan?

Cara Tambah Favorite Maybank2u dan Remove Favorite Maybank2u ambil masa beberapa minit sahaja.


Till then peeps!

Post a comment

Thanks for leaving your thoughts, message me on Facebook for quick responses.